Back
Next


Együttműködési megállapodás a bűnmegelőzés érdekében

2018-07-17 Molnár Lajos

A két fél között lezajlott előzetes megbeszéléseket követően a napokban együttműködési megállapodást írt alá az Egri Szakképzési Centrum és a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének a képviselője. A megyeszékhelyen lezajlott ünnepélyes eseményen Fábri Eufrozina főigazgató és Völgyi Ferenc, a HMPSZ elnöke látta el kézjegyével az egymás tevékenységének kölcsönös támogatását részletező okmányt.

Mint a dokumentumban rögzítették: alaptevékenységük ellátásakor szemléletmódjuk, tapasztalataik megosztásával kölcsönös előnyökhöz juttathatják egymást, illetve hasznosítani tudják egymás szabad szellemi kapacitását, gyakorlati ismereteit és kapcsolatrendszerét. Az együttműködésben kiemelt területnek tekintik a bűncselekmények megelőzéséhez szükséges oktatási feladatokat, az ifjú polgárőrök toborzását. Ezek jegyében a HMPSZ programot indít a szakképzési centrum alárendeltségébe tartozó középiskolás fiatalok részére, a polgárőrség tevékenységének, valamint a korábban már megvalósult 50 órás közösségi szolgálat lehetőségének a bemutatására.

Az Egri Szakképzési Centrum - a lehetőségek függvényében - alkalmat biztosít a tanulók számára a polgárőrség céljainak és tevékenységének a bemutatására, valamint az ifjú polgárőrök csapatába való toborzásra. Vállalja továbbá, hogy a helyi lőtéren fegyverismereti és lőgyakorlatra való felkészítési, kiképzési lehetőséget biztosít a MMPSZ tagjainak.

Az együttműködő felek egyebek között egyetértettek abban is, hogy a megállapodás teljesítése során folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, s haladéktalanul értesítik egymást minden olyan tényről, körülményről, illetve változásról, ami a dokumentumban rögzített jogaik gyakorlását és kötelezettségeik teljesítését érinti. Ennek érdekében a felek kijelölték az állandó kapcsolattartókat: a szakképzési centrum részéről Somoskői Lilla tanintézmény-vezetőt, a HMPSZ részéről pedig Dallos Éva szakreferenst.

Az aláírási ceremónia zárásaként Fábri Eufrozina és Völgyi Ferenc kézfogással erősítette meg a dokumentumban foglaltakat, majd rövid nyilatkozatban emelték ki a hosszú távra kötött együttműködés fontosságát.

- Tanulóink számára ez nagy lehetőség a hazafias nevelésre, továbbá a polgárőrség csoportjainak a megismerésére és az együttműködésre, mert összekovácsolja a fiatalokat - emelte ki Fábri Eufrozina.

- Megyénkben is nagy szükség van az utánpótlásra, ezért fontos a fiatalok megszólítása. Az Országos Polgárőr Szövetségnek van is egy ilyen toborzó programja: 2018 a gyermekek, az ifjúság és a család éve. Éppen ezért örülök ennek az együttműködési megállapodásnak, mert lehetővé teszi, hogy minél több fiatalhoz eljussunk, s a lehetőség szerint be tudunk vonni őket az ifjú polgárőrök soraiba. Egyebek között előadásokat, ismeretterjesztő fórumokat tartunk majd nekik. Azt is tervezzük, hogy az érdeklődő fiatalokat beosztjuk egy-egy polgárőr mellé, s így a való életben ismerkedhetnek meg az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységével - mondta Völgyi Ferenc.

Sz.I.