Back
Next


Sok ezernyi óra szolgálat után ezúttal kiengedték a gőzt a polgárőrök

2018-07-23    Molnár Lajos

Kellett egy kis áramszünet

Azt tartják, hogy a sokat látott polgárőrök kemény emberek. Az élet azonban időnként - mint ezúttal Gulán András esetében - rácáfol erre. A viszneki polgárőrt ugyancsak meglepte, s bizony meg is illetődött, amikor a kitüntetettek közé szólították. Mert számára ez az utolsó pillanatig titok maradt. - Soha nem gondoltam, hogy így elismerik a munkámat - csóválta a fejét még később is.

Gulán András egyike volt annak a sok száz civil bűnmegelőzőnek, akik Tiszanánán töltötték ezt a hétvégét, ahol a tavaly szolgálatban töltött több mint 250 ezer óra szolgálat után - mint mondták - kiengedhették egy kicsit a gőzt: főztek, koccintottak, strandoltak, s nem utolsó sorban jókat beszélgettek egymással. S hiába a pihenés, vissza-visszatérően szóba került az önként vállalt szolgálat.

A résztvevőket köszöntő dr. Tóth József, a vendéglátó település polgármestere - egyben a helyi polgárőrség elnöke - például elmondta, hogy a rendőrséggel összefogva sikerült jelentősen, évi 350-ről a hetedére csökkenteni a bűncselekmények számát. Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese kiemelte: ma Magyarországon nem lehet értékelni a közbiztonságot a polgárőrök nélkül. s ebben nagy szerepe van annak a csaknem 2900 önkéntesnek, akik a megye 96 egyesületében tevékenykednek. Ehhez csatlakozva mondta Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat elnöke: megnyugtató tudni, hogy a megye minden száz polgárára jut egy áldozatkész polgárőr.  „Ők a mi megbízható társaink” - jelentette ki Széchy Zsolt r. ezredes, megyei rendőr-főkapitányhelyettes, aki elmondta: együttműködésük óta az eddigi legtöbbet, 58 ezer órát töltötték tavaly közös szolgálatban, amiért köszönet illeti elkötelezett segítőiket. Ugyancsak a köszönetét fejezte ki Völgyi Ferenc, a megyei polgárőr szövetség elnöke. Külön megemlítette azokat, akik ezen a napon is otthon maradtak, hogy óvják a lakosság nyugalmát.

A forgatagban feltűnt egy, „Paza Civila” feliratú pólót viselő társaság: Tiszanána erdélyi testvértelepülése, Zetelaka tizenegy polgárőrrel képviseltette magát.

- Sokat köszönhetünk a Heves megyei szövetségnek, amelynek tagjai a kezdetektől készségesen segítenek bennünket az egyesületi munka, a járőrszolgálat kialakításában, s hogy hatékonyan védhessük a helybeliek nyugalmát.  A 6400 lakosú Zetelakán és a szomszédos Zeteváralján jelenleg 180 önkéntesünk van. Mára egyébként tizenöt település csapata tömörült az erdélyi szövetségbe, s újabb 8-10 vár csatlakozásra - mondta Zsombori Árpád, a zetelakiak elnökhelyettese.

- Európában hungarikumnak számít a polgárőrség. Példánk nyomán már nemcsak Erdélyben, hanem a kárpátaljai településeken is egyre több egyesület kezdi meg a működését. S a legújabb hír az, hogy a franciák is megkerestek bennünket, hogy adjuk át nekik a tapasztalatainkat - újságolta Csóra György.

Ennek a ”hungarikumnak” egyik alapító tagja Viszneken Gulán András. A kitüntetett férfi a kondérnyi csülökpörkölt rotyogása mellett azt mesélte, hogy 2001-ben pusztán kíváncsi emberként ment el az alakuló ülésre, aztán ott is ragadt a falu biztonságáért tenni akaró helybeliek között. Napjainkban tizennégy társával együtt alkot egy szolgálati csoportot a hatvanfős egyesületben. S miután naponta tapasztalja tevékenységük hasznát, minden percét élvezi…

Elismerték a legeredményesebbek munkáját

A megyei polgárőrnapon az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Tobak Ferencet (Bükkszenterzsébet). Ezüst fokozatot érdemelt ki Ádám Zsolt (Ecséd), Kasza Zoltán r. főtörzsőrmester (Karácsond) és Kelemen Péter címzetes r. törzszászlós (Noszvaj). A kitüntetés bronz fokozatát vehette át Gulán András (Visznek), Ari Norman (Pély) és Repnyák Gábor (Zagyvaszántó). A Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke „Polgárbarát polgármester” elismerésben részesítette Kovács Istvánt (Bodony). A HMPSZ elnöke a Heves Megye Közbiztonságáért Emlékplakettet adományozta Mezner Ernőnének (Abasár), ugyancsak emlékplakettet vehetett át Pausz Dallos Éva, a HMPSZ ifjúsági szakreferense, valamint Szabó Attila, a Miskolc Területi Vasútbiztonság vezetője. Kiemelkedő Polgárőr tevékenységért emlékplakettet érdemelt ki Orosz József (Maklár), Antal József (Mónosbél), Árvai József (Pétervására), Berecz Zsolt (Besenyőtelek), Lantos Ilona (Hatvan), Szilágyi János (Ludas) és Vajda Imre (Tiszanána). A továbbiakban Abasár önkormányzata nevében Tamasiné dr. Barta Andrea jegyző jutalmat adott át az Abasári Polgárőrség számára. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, Széchy Zsolt r. ezredes dicséretben és elismerésben részesítette Gerczuj Zoltánt (Eger), valamint Szabó Pétert (Egerszalók).

Sz,I,