Back
Next

A lakosság bizalma az igazi mérce

Már korábban esedékes lett volna, de az elhúzódó járvány miatt csak most kerülhetett sor a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége évértékelő és tisztújító közgyűlésére. A megyében működő 98 egyesületből 68 képviseltette magát: Feldebrő, Hatvan, Egercsehi, Mikófalva, Zagyvaszántó és Ecséd küldöttei online kapcsolat révén vettek részt a napirendre tűzött témák megvitatásában és a szavazásban.

A verpeléti közösségi házban lezajlott eseményen a küldöttek elsőként Völgyi Ferenc tájékoztatóját hallgatták meg a szövetség elmúlt öt évben végzett tevékenységéről. Mint a HMPSZ megyei elnöke elmondta: a polgárőrök tavaly először kerültek olyan helyzetbe, amikor nemcsak a hagyományos szolgálat teendői, hanem számos erőn felül vállalt feladat is próbára tette őket. Elmondható, hogy mindenhol becsülettel és tisztességgel vették ki a részüket a járvány elleni küzdelemből: kiterjedt karitatív tevékenységet végeztek, hasznosan működtek együtt a helyi önkormányzatokkal.

Ami pedig az idén harminc éves közösség alaptevékenységét illeti: a visszajelzések azt bizonyítják, hogy rendszeres közterületi jelenlétük megnyugtatóan hat a települések lakosságára. Ezért fontos törekvés az, hogy a megye minden településén láthatóak legyenek majd. Az önkéntes bűnmegelőzők mára a rendőrség felkészült partnereivé váltak. Az áttekintett öt évben összesen egymillió 175 ezer 583 órát töltöttek a közterületeken, ebből 288 ezer 420 órát a rendőrökkel közösen járőröztek. A bűnügyileg fertőzöttnek ítélt településeken – Hevesen, Kálban, Karácsondon, Szajlán, Tarnaleleszen, Adácson, Andornaktályán, Heréden, Kiskörén, Kompolton, Mezőszemerén és Tiszanánán – kiemelt országos programok keretében végezték a munkájukat. Ennek érdekében a megyei szövetség nagy hangsúlyt helyez a tagság alap- és továbbképzésére, valamint az ifjú polgárőrök nevelésére. Az utánpótlást főként a középiskolások számára előírt közösségi szolgálatot vállalók közül igyekeznek biztosítani.

Az elmúlt fél évtizedre, illetve a tavalyi évre visszapillantó értékelés számot adott a polgárőrök intézkedéseikről is: az érintett időszakban 176 alkalommal tartottak vissza a gyanús személyeket, 441 esetben értek tetten bűnelkövetőket, 185 ízben vettek részt eltűnt személyek keresésében. Több mint 14 ezer alkalommal adtak jelzést észrevételükről a különböző hatóságoknak, csaknem 12 ezer esetben pedig segítséget nyújtottak a hozzájuk fordulóknak.

– Folyamatosan figyeljük és támogatjuk az egyesületek munkáját, a tagtoborzást, a szervezeti megújulást, s minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a közterületi járőrszolgálat mind az órák számában, mind pedig színvonalában javuljon – emelte ki a jövőt illetően a megyei szövetség elnöke.

Az Országos Polgárőr Szövetség elismerését tolmácsoló Csóra Gyögy kommunikációs bizottsági elnök – a Heves megyeiekre is utalva – azt hangsúlyozta, hogy a pandémia időszakában jelesre vizsgáztak az egyesületek tagjai, miután főként a kisebb településeken ők tartották a lelket a helybeliekben. Nekik is köszönhető, hogy Magyarországon a közrendről és a közbiztonságról nem lehet beszélni a polgárőrség nélkül.

– Jó érzés, ha a megyei főkapitányok, a helyi polgármesterek elismerik a munkánkat, de az igazi mérce a lakosság megítélése – mondta az országosan 64 ezer tagot számláló civil közösség elismeréséről.

A leköszönő elnökség, valamint az egyes bizottságok beszámolóját követően a küldöttek bizalmat szavaztak azoknak a jelölteknek, akik a következő öt évben a megyei szövetség tevékenységét irányítják és ellenőrzik majd.


Megújult a szövetséget vezető testülete

A küldöttek a HMPSZ elnökévé ismét Völgyi Ferencet (Bodony) választották. Az elnökhelyettes Varga Balázs (Szilvásvárad) lett.

A szövetség alelnöke az egri térségben Szucsik János, aki egyben a gazdálkodásért felelős alelnök (Verpelét), a gyöngyösiben Harkó Ottó (Karácsond), a hatvaniban Szamosvölgyi Judit, aki egyben az oktatásért felelős alelnök, valamint ifjúságvédelmi szakreferens (Petőfibánya), a füzesabonyiban Tóth Géza (Nagyút), a hevesiben pedig Deli Miklós (Heves). A felügyelőbizottság elnöke Bárdos Ferenc (Gyöngyös), tagja Mezner Ernő (Abasár) és Kelemen Pál (Egerszólát). A jelölő bizottság elnöke Ivicz Tibor (Mátraderecske), tagja Tari László (Visznek), Ádám Zsolt (Ecséd), Vincze János (Besenyőtelek) és Tóth Sándor (Erdőtelek).

Sz. I. 
Az ismét újraválasztott Völgyi Ferenc 2011 óta tölti be a megyei szövetség elnöki tisztségét.


Csóra György: „Egyedülálló tevékenység az, amit a polgárőrség végez…”


Az elmúlt öt év munkáját értékelték, majd bizalmat szavaztak az új elnökségnek a küldöttek.


A megyei szövetség elnökhelyettesévé választották a szilvásváradi Varga Balázst.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

SONY DSC

Az elnökség

FOTÓ: MOLNÁR LAJOS