Back
Next

Tesztlapok fölé hajoltak a vizsgázó polgárőrök

 
– Nem tartozunk a bűnügyileg fertőzött települések közé. Hat éve is van már annak, hogy betörtek egy ingatlanba. Előfordultak kisebb lopások, de inkább a lomizók és a házalók nyugtalanították a falubelieket. Ez indokolta, hogy annak idején létrehoztuk a polgárőrséget – mondta Demkó Gábor, Novaj polgármestere.
Az akkori csapat az évek során elvesztette a lendületét, a tagság zöme belefáradt a szolgálatba, ezért újjá kellett szervezni az egyesületet. Tizenketten maradtak a régiek közül, akik az új elnök, Sipos János vezetésével láttak munkához, s azóta húszan csatlakoztak hozzájuk. Köztük volt Pap Lászlóné is, aki – mint mondta – szereti a faluját, s fontosnak tartja, hogy biztonságban éljenek az itteniek. Mint postai kézbesítő, naponta járja az utcákat, így van alkalma szemmel tartani a közterületet.
Miután ebben az egyesületben voltak a legtöbben azok, akik még nem adtak számot az önkéntes szolgálat ellátásához szükséges ismeretekből, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség itt tartotta meg a szakmai felkészítést követő alapvizsgát.
– Az itteniekhez a gyöngyösi és az egri területről érkezettek csatlakoztak, így összesen harmincnyolcan töltötték ki a tesztlapot – tájékoztatott Szamosvölgyi Judit, a megyei szövetség oktatásért felelős elnökhelyettese.
A résztvevőket – köztük számos ifjú polgárőrt – Völgyi Ferenc, a megyei szövetség elnöke köszöntötte, majd Pallos György, a recski egyesület vezetője tartott előadást a bűntető jog, valamint az intézkedéstaktika számukra fontos kérdéseiről. Ezt követően pedig Molnár Lajos, a megyei szövetség kommunikációs elnökhelyettese szólt a polgárőrség felépítéséről, feladatairól és a polgárőrök jogairól, kötelességeiről, a lakossággal való szoros kapcsolattartásról és a szolgálatban tanúsított tevékenységéről, aminek az alapja az önkéntesség és a törvényesség.
A civil bűnmegelőző testületbe újonnan belépők eddig csak egy képzett polgárőr felügyelete alatt léphettek szolgálatba, a mostani alapvizsga sikeres letétele után viszont már az egyesületek teljes értékű tagjaivá válnak.