Back
Next


A településen elismerik a több mint tíz éve működő polgárőrség tevékenységét

Érezhetően erősödött a közbiztonság


 
Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a településen, ami a helyi rendőrökkel közös járőrözésnek, a hathatós intézkedéseknek, a bűnmegelőzési akciókban való aktív részvételnek és a polgárőrök növekvő szolgálati óráinak köszönhető – hangzott el azon a közgyűlésen, ahol Zámbó Mihály, a Szajlai Polgárőr Egyesület elnöke adott számot az elmúlt évi tevékenységükről.
Mint elmondta, a 2008-ben alakult önkéntes bűnmegelőző egyesület jelenlegi tizennyolc tagja fáradságot nem kímélve dolgozik azon, hogy érezhetően javuljon a lakosság szubjektív biztonságérzete. A polgárőrök ennek érdekében tavaly 4381 órát töltöttek talpon: járőröztek, rendezvényeket biztosítottak, s mintegy 1200 órában segítették a körzeti megbízottak munkáját. Az elmúlt évben 82 alkalommal intézkedtek, 206 törvénysértő esetben adtak jelzést a különböző hatóságoknak, s 69 ismeretlen gépjármű mozgására figyeltek fel. Külön említést érdemeltek a lovas polgárőrök, akik a környező településeken szolgáló társaikkal együtt járták a környéket, s állandó jelenlétükkel csökkentették a külterületen és a kiskertekben elkövetett lopások számát. Karitatív tevékenységük közé tartozik az idősek és a nehéz körülmények között élők támogatása, valamint az, hogy rendszeresen vállalják a helyi Karitász segélycsomagjainak az érintettekhez való szállítását.
Az eredményes bűnmegelőzés fontos eleme a lakossággal való szoros kapcsolat, ennek köszönhetően a helybeliek elismerik a polgárőrök munkáját, s bizalommal fordulnak hozzájuk. A szolgálat ellátásában éjjellátó készülék, URH-rádió, nagy teljesítményű lámpa, továbbá a terepen is jól használható járőrautó segíti őket.
A közgyűlésen elismeréseket adtak át az arra érdemes tagoknak: Fodor Magdolna és Varga Gyula lett az év polgárőre. Oklevéllel köszönték meg Csabai Béláné, Penyaskóné Tobak Tímea, Barkóczi Lilla, Nagy Tiborné és Vincze Imre önzetlen szolgálatát. Díszoklevelet adományoztak az egyesületet támogató Árvai Ferenc atyának, Zámbó Mihály pedig a 25 éve végzett szolgálatáért elismerő oklevelet vehette át.
Sz. I.
Zámbó Mihály tavaly emlékkardot, most elismerő oklevelet kapott.Fotó: Szilvás István