Back
Next


Kispályás focimeccsek alkalmával vetődött fel az önkéntes bűnmegelőzés igénye
Járőr lett a 001-s számú polgárőr
 
 
Az első időkben az önkéntes bűnmegelőzők főként az aggasztóan sok lopás miatt elhíresült, s az általuk csak „Bermuda háromszögként” emlegetett településrészt járták végig éjszakánként.
 
Mindenkinek megvan a maga története. Ami a polgárőri szolgálatát illeti, Deli Miklós története azzal kezdődött, hogy szabadidejében szívesen rúgta a labdát a barátaival a 3-as iskola kispályáján. A meccsek után nem széledt szét a társaság, elüldögéltek, beszélgettek még egy kicsit. Ilyenkor ezernyi téma felvetődött, az egyik alkalommal például az, hogy nyugtalanító hírek terjednek a város közbiztonságával kapcsolatban. Végül arra jutottak, hogy újjá kellene szervezni Hevesen a korábban jól működő, ám id
őközben érdektelenségbe fulladt polgárőri szolgálatot.
Az építőipari tetőfedő, bádogos végzettségű fiatalember először az akkori HÁÉV-nél dolgozott, majd 1980-ban önállósította magát. A tősgyökeres helybeli vállalkozó akkor került kapcsolatba először a civil bűnmegelőzőkkel, amikor arra kérték, hogy támogassa a nehéz körülmények között működő egyesületet. Azt vállalta, hogy a saját autójával segíti a járőrözőket. Aztán ott maradt…
A történet valamivel később ott folytatódott, hogy az öltözői beszélgetést tettek követték. Eleinte csak a hétvégeken indultak útnak az éjszakában egy Ladával, amit rendszeresen a saját pénzükből tankoltak tele. Az első időszakban mindössze hárman-négyen fogtak össze, később újabb önkéntesek csatlakoztak a kispályásokhoz. Akkoriban főként az általuk csak „Bermuda háromszögnek” nevezett részt járták be, mert abban a térségben aggasztóan sok lopás történt. Volt, hogy a disznót is elvitték az ólból. Nem sokkal később már betörőt is fogtak a Május 1. utcában.
Az igazsághoz tartozik, kevesen hittek abban, hogy a Heves Városi Polgárvédő Egylet évtizedek múltán is tevékenykedik. Az összetartó közösség azonban bizonyított: rendszeres közterületi jelenlétük, mind eredményesebb járőrszolgálatuk ismertté és elismertté tette őket. S ez azzal járt, hogy egyre többen csatlakoztak hozzájuk, mígnem új jelentkezők csak abban az esetben jutottak be, ha a régiek közül valaki valamilyen ok miatt kivált onnan.
Deli Miklóst – a felügyelő bizottságban négy évig betöltött elnöki tisztsége után - 1995-ben választották meg az immár Heves Város Polgárőr Egyesület néven működő csoport elnökévé, azóta töretlen lendülettel dolgozik a közösségért, s a tagsággal együtt a helybeliek nyugalmáért. Mint vezető, nem „a 001-es számú” polgárőr a városban, aki csak összefogja és irányítja társait, hanem a szolgálati kiírásnak megfelelően maga is rendszeresen járőrözik. Mi több, azzal dicsekedhet, családtagjai is polgárőrré váltak, így adott az a megnyugtató háttér, ami ennek a szabadidőt rabló bűnmegelőző tevékenységnek az ellátásához elengedhetetlen.
A térség két városában – Hevesen és Kiskörén -, valamint a régióban található tizenöt községben főként a vagyon elleni bűncselekmények keserítik meg a lakosság életét. A térségben jelenleg tizennégy településen segítik polgárőrök a rendőrség bűnmegelőző tevékenységét. Az érintett egyesületeket öt éve a Heves Megyei Polgárőr Szövetség területi alelnökeként Deli Miklós fogja össze. Mindemellett felelősségteljes munkát végez az Országos Polgárőr Szövetségnél is, miután a jelölő és választási bizottság, továbbá az ellenőrző bizottság tagjává választották. A közelmúltban nagy megtiszteltetés érte: az OPSZ elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett önzetlen tevékenysége elismeréseként a „Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend” kitüntetésben részesítette, amit budapesti Stefánia palotában rendezett ünnepségen adtak át neki.
A csendes szavú, vékony termetű férfi a rangos kitüntetés mellett egy teljesen másfajta „elismerésre” is büszke. Történt ugyanis egyszer, hogy az éjszakát járó polgárőr társai két betörőt észleltek az egyik üzletben. Elállták a felfeszített bejáratot, majd átadták őket az időközben értesített rendőröknek. Amikor kattant a bilincs, egyikük dühösen kifakadt: „Nem megmondtam neked, hogy ne menjünk olyan helyre, ahol polgárőrök vannak…!”
 
Érdemrend a polgárőrség alapítója nevével
 
Kopácsi Sándor r. altábornagy az 1956-os forradalom idején Budapest rendőrkapitánya, egyben a Nemzetőrség helyettes parancsnoka volt. Akkori helytállásáért börtönbe került, ahonnan 1963-ban feltételesen szabadlábra helyezték. Ezt követően kivándorolt Kanadába, s csak a rendszerváltás után tért vissza Magyarországra. A polgárőrség alapítója volt, emlékére alapította az országos szövetség a rangos érdemrend kitüntetést.
 
Szilvás István







Deli Miklós nemcsak irányítja az egyesületet,  hanem a szolgálati beosztás alapján rendszeresen járőrözik is.

Fotó: Szilvás István