Back
Next


Polgárőrség nélkül nem lehet hazánkban közrendről és közbiztonságról beszélni
Becsülete van a vállalásuknak


A polgárőrök tavaly kilencmillió órát töltöttek szolgálatban, ennek is köszönhető, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa. Ebben nagy részük van a megyében tevékenykedő egyesületeknek – hangzott el az önkéntes bűnmegelőzők megyei évértékelő közgyűlésén.


HEVES MEGYE Az elismerés méltán megilleti azt a csaknem háromezer polgárőrt, akik szűkebb hazánk 96 településén óvják a helybeliek nyugalmát. Az elmúlt évben – mint számadásában Völgyi Ferenc, a megyei polgárőr szövetség elnöke utalt rá – 246 ezer 995 órában járőröztek a köz- és külterületeken. Az önálló szolgálat mellett csaknem 60 ezer órát a rendőrök – elsősorban a körzeti megbízottak – társaiként töltöttek el. Ezt a segítséget köszönte meg a sárga mellényeseknek Czinege László r. dandártábornok, aki egyebek között elmondta: a rendőrség félkarú óriás lenne a polgárőrök nélkül. Együtt azonban eredményesen tevékenykedhetnek azért, hogy mindenki úgy érezze: jó itt élni
 – A mi munkánk hivatás, lassan a polgárőröké is azzá válik. Olyan vállalás ez, aminek becsülete van – jelentette ki a megyei rendőr-főkapitányság vezetője.
Beszámolójában Völgyi Ferenc megerősítette: a polgárőrök – felbecsülhetetlen hely- és emberismeretük révén – fáradhatatlanul járták a települések utcáit, ellenőrizték a posták, pénzintézetek, pályaudvarok, közintézmények épületeit és környéküket. Közben igyekeztek jó kapcsolatot teremteni az önkormányzatokkal, a lakossággal és a helyi közösségekkel, mert csak velük együtt lehet hatékonyan küzdeni a bűnözők ellen.
A megyében ma százhét lakosra jut egy polgárőr, a legtöbben a Hatvani járásban, a legkevesebben a hevesiben szolgálnak. Különböző helyi és országos kezdeményezés révén tartották szem előtt a külterületek biztonságát, kapcsolódtak be a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek”, illetve az „Egy iskola – egy polgárőr” elnevezésű bűnmegelőzési programba. A bűnügyileg fertőzöttebbnek ítélt településeken – Hevesen, Kálban, Karácsondon, Szajlán, Tarnaleleszen, Adácson, Andornaktályán, Gyöngyösorosziban, Heréden, Kiskörén, Kompolton, Mezőszemerén, Tarnabodon, Tarnaörsön, Tarnazsadányban és Tiszanánán – kiemelt országos program keretében végezték a munkájukat a lakosság és vagyon biztonsága érdekében. Sikeresnek bizonyultak a nagyvárosi bűnözés visszaszorítása érdekében kezdeményezett akciók is.
– Az országban ma a polgárőrség nélkül nem lehet közrendről és közbiztonságról beszélni. Ebben a megyében rend, fegyelem és nyugalom van. Ehhez a rendőrség mellett a polgárőrség is hozzájárult – jelentette ki Csóra György.
Az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese – Völgyi Ferenc felvetéséhez csatlakozva - kiemelte: számos településen érezhetően csökkent a bűncselekmények száma, ezért az ottani egyesületek „ellustultak”. „Ha egy gazda elhanyagolja a szőlőtáblát, akkor ott feltör a gaz” – indokolta, hogy miért kell szinten tartani bűnmegelőzést.
Az évértékelő közgyűlésen szó esett a további feladatokról. Völgyi Ferenc ezek között említette a fiatalok megnyerését. Vonzó bemutatókkal, versenyekkel lehet felkelteni a tizenévesek érdeklődését, a nagyobbaknak pedig lehetőségek kell adni arra, hogy az egyesületnél teljesítsék az 50 órás közösségi szolgálatot. Céljuk az is, hogy fejlesszék az oktatást, s minél több egyesületi vezető végezze el a központi Polgárőr Akadémiát.
Az elmúlt évben számos polgárőr végzett kiemelkedően magas színvonalú munkát, amit ezúttal kitüntetésekkel, oklevelekkel ismertek el. Czinege László r. dandártábornok Főkapitányi elismerésben részesítette Balogh Zoltánt (Adács) és Pásztor Richárdot (Lőrinci). Az OPSZ elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozta Bárány Miklósnak (Heves), a kitüntetés bronz fokozatával pedig Danczinger Gézának (Recsk) fejezte ki elismerését. A megyei polgárőr szövetség Emlékplakettet adományozott Szőke Juditnak (Tarnalelesz), Sipos Lászlónak (Gyöngyöshalász), Tóth Barnabásnak (Szihalom), Kasza Zoltánnak (Petőfibánya) és Urbán Bélának (Zaránk). Az utóbbi elismeréseket Csóra György és Völgyi Ferenc nyújtotta át az érintetteknek.
 
Új területi, bizottsági vezetőt és tagot választottak
 
A közelmúltban felmentését kérte tisztségéből a megyei szövetség egri és hatvani területi alelnöke. A közgyűlés Szabó Pétert (Egerszalók) az egri, Pásztor Sándort (Petőfibánya) pedig a hatvani terület alelnökévé választotta meg. A HMPSZ felügyelő bizottsága elnöki posztjára Pintér Szilvia (Kisnána), a felügyelő bizottság tagjainak sorába pedig Kelemen Pál (Egerszólát) került.


Csóra György nyújtotta át Bárány Miklósnak az Országos Polgárőr Szövetség kitüntetését.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN


Czinege László virágcsokorral köszöntötte a megyei polgárőr szövetség emlékplakettjével kitüntetett Szőke Juditot.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁNFOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN