Back
Next

Arcmaszkban járőröző polgárőrök segítenek, mutatnak példát a napi helytállásukkal
Házhoz viszik az ebédet, a gyógyszert
 
HEVES MEGYE A korábbi értékelések szerint a koronavírus-járvány elleni tavaszi védekezés során elismerésre méltó helytállásról tettek tanúbizonyságot az országban működő polgárőr egyesületek tagjai. Önként vállalt szolgálatuk során akkor, s járvány jelenlegi, második hulláma miatt komoly teendők hárultak a szűkebb hazánkban tevékenykedő polgárőrökre is.

Mint Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: az este 8 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási korlátozás nem vonatkozik a civil bűnmegelőző egyesületek járőröző tagjaira, miután a települések utcái ebben az időszakban elnéptelenednek, s emiatt fokozott közbiztonsági intézkedésekre van szükség. Az esti és az éjszakai szolgálatot ennek ismeretében kell megszervezniük az egyesületek vezetőinek. Számítani kell továbbá arra is, hogy a veszélyhelyzet idején megjelennek a házalók, az idősek, egyedülállók amúgy is stresszes állapotát kihasználó csalók. Az általuk elkövethető bűncselekmények fortélyaira a polgárőrök az úgynevezett biztonsági látogatások, személyes felvilágosítások és szórólapok révén hívhatják fel az érintett lakosok figyelmét.
Mint az első hullám idején, a polgárőrök – a rendőrséggel karöltve - ezúttal is részt vesznek a szükség esetén elrendelt házi karanténokra vonatkozó szabályok betartásának az ellenőrzésében. Ahol az önkormányzatok, illetve a háziorvosok kérik, ott továbbra is kiváltják a rászorulók gyógyszereit, eljuttatják hozzájuk a napi ebédet. Emellett, segítenek a bevásárlásban, s ha kell, tűzifát is hasogatnak. Odafigyelnek arra, hogy az emberek ne csoportosuljanak, betartsák a távolságtartás előírt mértékét, s a megjelölt helyeken használják az arcmaszkot és a megfelelő védőeszközöket. A korábbi időszak teendői most újabbakkal gyarapodtak: a kormányhivatalok felkérésére országosan több mint száz gépjárművel és azok vezetőivel segítik a koronavírus-tesztelést végző egészségügyi alkalmazottak szállítását, a mentőszolgálat által kialakított mintavételi pontoknál pedig elsősorban a polgárőrök biztosítják a munka zavartalanságát. Teszik ezt úgy, hogy védik a saját egészségüket is: csak az léphet szolgálatba, aki nem náthás, nem köhög, nincs lázas állapotban, s maradéktalanul betartja a megelőzés szabályait.

Az említettek jegyében látják el rendszeres szolgálatukat a 2001 óta működő viszneki egyesület tagjai is. Mint Tari László elnök tájékoztatott: a negyvennyolc polgárőr a járvány ideje alatt elsőrendű feladatának tartja az veszélyhelyzettel, illetve a bűncselekmények megelőzésével kapcsolatos felvilágosítást és a segítségnyújtást. Ennek érdekében szoros kapcsolatban állnak az önkormányzattal. Miután a polgármester is tagja az egyesületnek, késlekedés nélkül egyeztethetik a közös feladatokat. Egyebek között így született gyors intézkedés arról, hogy a polgárőrség autójával vásárolnak be az időseknek, s viszik házhoz a rászorulók ebédjét.

Völgyi Ferenc, a HMPSZ elnöke a visznekiek helytállását is értékelve jelentette ki, hogy a megye lakossága a jelenlegi nehéz időszakban is számíthat a testület mintegy háromezres tagságára.

Sz. I.


Éjjel-nappal példamutató szolgálatot teljesítenek

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András tájékoztatása szerint több ezer polgárőr vesz részt a pandémiás helyzet enyhítésében, a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Önkéntes szolgálatuk munkavégzésnek minősül, ezért a járőrözés idejére rájuk nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom. Az éttermek, vendéglátóhelyek bezárása, az ételekkel kapcsolatos kiszállítási nehézségek pedig napközben tehetik szükségessé a polgárőrök igénybevételét. Az OPSZ elnöke ezért külön kérte az egyesületeket, hogy tájékozódjanak az önkormányzatoknál, a szociális ellátást végző szervezeteknél, hogy miként segíthetnek az idősek és a rászorulók gondjainak az enyhítésében. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgálatba lépők viseljenek arcmaszkot, s használják a számukra biztosított védőeszközöket és fertőtlenítőszereket.