Back
Next

A megye lakossága ebben a járványveszélyes időszakban is számíthat a polgárőrökre
Ha kell, fát vágnak, házhoz viszik a gyógyszereket 
HEVES MEGYE Önként vállalt szolgálatuk során a járványhelyzet miatt újabb feladat hárult a civil bűnmegelőző egyesületek tagjaira. Pétervásárán például úgy próbálják csökkenteni a fertőzés esélyét, hogy az ajánlott egy méteres biztonsági távolságban igyekeznek tartani egymástól az orvosi rendelőnél és a gyógyszertárnál várakozó embereket. Az egyesület elnöke, Szántó Árpád – az Országos Polgárőr Szövetség ajánlásának megfelelően - felhívta polgárőr társai figyelmét arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot a közelükben egyedül élő idős, beteg emberekkel, s ha igénylik, segítsenek nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, netán a tüzelőfa felaprításában. Ebben a jótékony tevékenységben – mint Molnár Lajos elnöktől megtudtuk - az ostorosiak is részt vállalnak, mint ahogy elvárható ez a megyében tevékenykedő 97 egyesület valamennyi tagjától.
Mint Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: felkérést kaptak a Belügyminisztériumtól, hogy a rendőrséggel karöltve vegyenek részt a szükség esetén elrendelt házi karanténokra vonatkozó szabályok betartásának az ellenőrzésében. Tudatta továbbá, hogy a helyi önkormányzat és a lakosság ezekben a nehéz időkben is számíthat a testület mintegy háromezres tagságára. Fokozottan ellenőrzik a bezárt iskolai, óvodai épületeket, a figyelőszolgálat során pedig arra is ügyelnek, hogy a kényszerszünidőn lévő gyerekek ne verődjenek nagyobb csoportokba, illetve ne csatangoljanak cél nélkül az utcákon. A napokban számos háziorvos kérte őket, hogy gyűjtsék össze az idős emberek receptigényeit, a felírt gyógyszereket pedig vigyék házhoz nekik. Ezzel megelőzhető, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz tartozók kimozduljanak otthonról, s a rendelőkben időzzenek.
Tudvalévő, hogy a polgárőrök jelentős része a járvány által veszélyeztetett korúak közé tartozik, ezért őket olyan járőrszolgálatba vezénylik, ahol minimális az emberekkel való érintkezés lehetősége. Így 65 éven felüliek főként a külterületeken és a települések peremrészein mozognak majd. Az egyesületi vezetők valamennyi tag figyelmét felhívták az ajánlott egészségügyi szabályok szigorú betartására. A megelőzés szempontjából ugyancsak fontos, hogy náthás, köhögős, lázas állapotban senki ne vállaljon szolgálatot.
A megyei elnökség azt a tájékoztatást kapta, hogy az országos szövetség törekszik a védőeszközök központi beszerzésére. Addig azonban – lehetőségeikhez mérten - a megyei szövetség és az egyesületek próbáljanak meg gumikesztyűt, maszkot és kézfertőtlenítőt biztosítani a polgárőröknek.
Sz. I.

 

Völgyi Ferenc