Back
Next

Négylábú járőrtársával együtt mentett életet az elismert polgárőr
Kiváló párost alkot Héra és Richárd


LŐRINCI Tizenegy órán keresztül feküdt magatehetetlenül a saját otthona bejáratánál egy idős beteg férfi, aki annak köszönheti az életét, hogy a helyi polgárőrök rátaláltak, s azonnal intézkedtek az egészségügyi ellátásáról. Egyebek között ez a pár hónapja történt eset is példázza, hogy a település lakossága nemcsak a bűncselekmények megelőzésében számíthat a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület tagjaira.
A jelenleg huszonhárom tagot számláló közösség a napokban tartotta meg azt a közgyűlését, amelyen a tavalyi esztendőben, illetve az elmúlt fél évtizedben végzett tevékenységük mérlegét vonták meg. Miután lejárt az egyesület elnökségének öt évre szóló mandátuma, vezetőségválasztásra is sor került. Az elnöki posztot a továbbiakban is a korábban megszűnt önkéntes bűnmegelőző civil szervezetet 2016-ban újjáalakító Pásztor Zoltán tölti be, helyettese Tóth Sándor lett. A csapat szolgálatvezetői teendőivel pedig ismét Pásztor Richárdot bízták meg, aki eddigi példás szolgálati tevékenységéért a városi önkormányzat elismerő oklevelét érdemelte ki. A kitüntetést Víg Zoltán polgármester adta át a közgyűlésen az arra érdemes polgárőrnek.
A 27 éves fiatalember korábban ifjú polgárőrként kapcsolódott be a sárga mellényesek közösségébe, majd teljes jogú tagként folytatta szolgálatát, amelyet kiegyensúlyozott családi háttér segít. Ez azért is fontos, mert Richárd havonta 250-300 órát tölt járőrszolgálatban a kollégáival. Van egy négylábú társa, Héra, akivel immár három alkalommal vizsgázott eredményesen az ORFK Dunakeszin lévő oktatási és kiképző központjában. A hűséges járőrkutya részt vett már vele eltűnt személy felkutatásában, városi rendezvények biztosításában, valamint számos bűnmegelőző akcióban, amelyet a rendőrséggel közösen tartottak a térségben. Több alkalommal volt már olyan szolgálatuk, amikor életet mentettek a gyors és szakszerű fellépésükkel. Ilyen volt a már említett eset, amikor a magatehetetlenül fekvő idős emberre találtak rá. Richárd számára emlékezetes maradt az az eset is, amikor úgynevezett unokázós csalókat sikerült azonosítania, amiért az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai köszönetüket fejezték ki.
Az elmúlt évek során hasonló elismerésben részesítette az eredményes szolgálatot ellátó polgárőrt a megyei rendőr-főkapitányság, a Hatvani Rendőrkapitányság vezetője, valamint a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is. Mellesleg – mint Richárd elmondta - Héra is rendszeresen megkapja a jutalmát: legkedveltebb ajándékának számítanak azok a szabad órák, amikor önfeledten játszhat a gazdájával.
Sz. I.