Back
Next

Az ezredes és a kiváló csapata
 
Mindenkinek arra jut ideje, amire akarja. Nekem erre mindig jut – vallja polgárőri tevékenységéről Báthory Victor, aki három éve áldozza fel szabad idejének egy részét az önkéntes szolgálatra.

Amikor ez a magas, jó kiállású fiatalember elhatározta, hogy a sárga mellényes csapat tagja lesz, ismerősi köre elfogadta a döntését. Ezzel ugyan egy sor kellemes programról lemondott, viszont olyan közösségbe került – mondta -, ahol megtalálta a helyét. Egyedülálló lévén bármikor mozgósítható, így a csapat legtöbb szolgálati órát teljesítő tagjaként tartják számon.
A páratlan természeti adottságairól ismert Szilvásvárad soha nem tartozott a bűnügyileg fertőzött települések közé, az egykor észlelt átutazó betörők miatt viszont 2003-ban Szaniszló László vezetésével nyolc-tíz helybeli szükségét érezte a polgárőrség megalakításának. A jelenleg 27 tagú csoport fő feladata most is a megelőzés, valamint a sokakat vonzó idegenforgalmi rendezvények biztosítása. Ilyenkor a parkolót kereső autósokat irányítják, akik kérdések özönével fordulnak hozzájuk: milyen látnivalók vannak, mit merre találnak, hol tudnak jót enni.
– Az évek során történt néhány rendkívüli eset, ami igazán próbára tett bennünket – mondta a tíz éve itt élő, s azóta polgárőrként tevékenykedő Varga Balázs, aki Bárczy Lászlótól vette át az egyesület vezetését.
A nyugdíjasként is fáradhatatlan férfi egész élete az egyenruhás szolgálathoz kötődött. Miután szakavatott rádió- és tv-műszerészként híradó tartalékos tiszti képzést kapott Vácott, hivatásos híradófőnök lett Békéscsabán. Ennek a beosztásnak a megszűnése után – rövid civil életet, illetve az időközben folytatott informatikai főiskolai tanulmányokat követően - őrnagyi rendfokozatban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság informatikai osztályára került. Egy idő után felkérést kapott arra, hogy vegye át a katasztrófavédelem gyulai kirendeltségének a vezetését, amit alezredesként a 2004-ben történt nyugdíjba vonulásáig látott el. Példamutató életútja elismeréseként az idén nagy megtiszteltetés érte: dr. Pintér Sándor belügyminiszter a tűzoltók napja alkalmából nyugállományú tűzoltó ezredessé léptette elő.
Varga Balázs huszonöt évvel ezelőtt, Gyulán lépett be a polgárőrségbe, az azóta szerzett tapasztalatait most a bükki faluban hasznosítja. Összetartó közösséget tudhat maga mellett, amelynek szakmai sokszínűségét tettre kész tagsága adja: többek között hivatásos és nyugdíjas rendőr, szerződéses katona, tűzoltó, mentőtiszt, erdész, közterületfelügyelő, illetve polgármester vállalja a szolgálatot. A közeljövőben várhatóan egy kutyás járőr is csatlakozik hozzájuk. Állandó jelenlétükkel elérték, hogy ismerik és elismerik őket a faluban. Mi több, magasabb szinten is: az Országos Polgárőr Szövetség tavaly az „Év polgárőr egyesülete” kitüntetést adományozta nekik.
S ami a már említett rendkívüli eseteket illeti: három évvel ezelőtt pusztító vihar csapott le a Bükk Szalajka-völgy fölötti részére. Félő volt, hogy erdei munkások, turisták ragadtak a derékba tört fák között, ezért a polgárőrök vállalták, hogy átfésülik a letarolt területet. Máskor közreműködtek egy, az ősember barlangjánál rosszul lett szívbeteg férfit lehozatalában, akit fél óra újraélesztést követően mentőhelikopter szállított el.
Ugyancsak emlékezetes marad számukra a korábbi nagy árvíz is.
 – Éjszaka kaptuk a riasztást, hogy viszi a falut a víz. Gyorsan összeszedtük és eligazítottuk a csapatot. Utcákat kellett lezárnunk, s miután bent rekedtek az autók, az emberek mozdulni sem tudtak, mi vittük ki őket a buszhoz, hogy munkába indulhassanak. Volt alkalom, hogy töltöttük a zsákokat vég nélkül. Emlékszem, az egyiknek én tartottam a száját, a polgármester meg lapátolta bele a homokot.
 
Egyaránt törődnek a fiatalokkal és az idősekkel
 
Az Országos Polgárőr Szövetségtől kapott rangos kitüntetés az áldozatos munka elismerése. A szolgálat szakszerű ellátásához mindenki alapvizsgát tett, az elnök elvégezte a polgárőr akadémiát, többen megtanulták a rendszám-felismerő, ketten térfigyelő kamera felvételeinek az értékelését. A tősgyökeres helybeli, de a fővárosban élő polgárőrük, Pausz-Dallos Éva, ny. rendőr alezredes a Közlekedéstudományi Intézet által indított Biztonságos óvoda program keretében az ország csaknem száz intézményben tartott foglalkozást az óvónőknek és az apróságoknak. A balesetmentes közlekedésről, illetve a rájuk leselkedő veszélyekről a helyi polgárőrök a körzeti megbízottal együtt tartottak előadásokat a fiataloknak és az időseknek.Varga Balázs egyesületi elnök Báthory Victorral és Molnár Balázzsal egyezteti a szolgálati teendőket.
FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN