Back
Next

Lovas polgárőrök, kutyás egyesületek bemutatója színesítette a világnapi iskolai rendezvényt
Adományokkal segítik az állatok tartását a diákok


EGER Az iskolai közösség nagy érdeklődése mellett tartották meg az idén is az állatok világnapját az Egri SzC Kossuth Zsuzsanna Technikum, Szakképző Iskola, Kollégium és Könyvtár épületében és udvarán.

Mint az intézmény igazgatója, Somoskői Lilla elmondta, ezúttal is változatos programot állítottak össze a két tanórában lezajló eseményre. Ennek keretében bemutatót tartott a Kutyaköztársaság Munkakutya Egyesület, melynek négylábú „tagjai” egyebek között egészségügyi terápiás feladatok ellátásában, illetve eltűnt személyek keresésében jeleskednek. Árva, örökbefogadásra váró állatokat hoztak magukkal az Egri kutyamenhely munkatársai, akik szoros kapcsolatban állnak az iskolával: a tanulók rendszeresen különböző adományokkal segítik az állatok ellátását, mint tették most is, amikor pénzt, kutyaeledelt, illetve takarókat gyűjtöttek az ebek részére. Lehetőség van arra is, hogy a diákok a menhelyen töltsék el a tanulmányaik idejére előírt 50 órás önkéntes szolgálatukat. Egzotikus állatokkal – köztük kígyóval, fehér galambbal, madárpókkal – ismertette meg az érdeklődőket Kelemen Tamás, a Bükki Nemzeti Park munkatársa.

Az elmúlt évéhez hasonlóan, az idén is részt vett az iskola világnapi rendezvényén az Egercsehi Polgárőr Egyesület lovas tagozata. Toókos Zoltán megyei koordinátor, Gál Zsuzsanna lovas polgárőr, s vendégként a bélapátfalvai Makovics Csaba három lóval tartott bemutatót, melynek részeként a tanulók meg is simogathatták a szelíd patásokat.

Mint Kovács Szilvia, az egercsehi egyesület elnöke elmondta: az ország 197 településén 745 lóval 1017 polgárőr teljesít szolgálatot. Náluk öt éve alakult meg a tagozat, melynek öt tagja rendszeresen részt vesz különböző rendezvények biztosításában, továbbá járőrözik a településen, illetve annak határában. A diákokkal való találkozás – tette hozzá – nemcsak arra ad alkalmat, hogy a fiatalok megbarátkozzanak a lovakkal, hanem arra is, hogy a velük való beszélgetés során megismerkedjenek a polgárőrséggel, amelynek egyesületei készséggel várják őket a soraikba.

Sz. I.