Back
Next


Egy évtizedes szolgálatuk révén ismerik és elismerik az önkéntes bűnmegelőzőket
A tizenhármak nyomdokábanAmíg egyetlen bűncselekmény is történik a településen, illetve a Tarna mente térségében, addig nekik dolguk van – vallják a jubiláló polgárőr egyesület tagjai.
 
Szilvás István
ausi30[kukac]gmail.com


HYPERLINK "mailto:ausi30@gmail.com"KOMPOLT Majdnem végzetessé vált az a tavaly november végi éjszaka Kálban, ahol az egyik ház melléképületében kigyulladt egy hűtőszekrény. A lakók ugyanis ott tárolták a tartalék gázpalackot is, s ha az a lángok hatására felrobban, tragikus következményekkel járt volna.
– Ilyenkor minden perc számít, nincs idő gondolkodni – mondta utólag Blahó László, a Kompolti Polgárőr Egyesület vezetője, aki minden védőfelszerelés nélkül berohant az épületbe, s kihozta a palackot.
A polgárőr aznap éjjel közös szolgálatot látott el a kápolnai körzeti megbízottal, akivel az esetről értesülve azonnal a helyszínre siettek. Miután a palackot biztonságba helyezték, vödörszámra öntötték a vizet a tűz fészkére, s így sikerült megfékezni a lángokat.
Az emlékezetes esetet annak kapcsán idéztük fel, hogy számba vettük, az elmúlt egy évtizedben mi mindenben volt részük a településen tevékenykedő polgárőröknek. Tíz éve ugyanis annak, hogy Balázs Zoltán polgármester és Blahó László önkormányzati képviselő kezdeményezésére tizenhárom helybeli megalakította az önkéntes bűnmegelőző csapatot.
– Olyanok jöttek össze, akik tenni akartak valamit a település közbiztonságáért. Nem titok, hogy akkoriban számos olyan bűncselekmény történt a faluban, ami nyugtalanította a lakosságot – mondta a kezdetekről Gulyás István, az alapítók egyike. – Rólam tudták, hogy korábban tartalékos alhadnagyként komoly katonai kiképzést kaptam, s ez jól jöhet a szolgálat szervezésében és ellátásában. De ebben kivétel nélkül mindenkire lehetett számítani.  
A nyugdíjas férfi elmondta, hogy az első időkben ki gyalog, ki kerékpárral, ki a saját autójával járőrözött az éjszakában. Azóta sokat változott a helyzet: a sárga mellényt korszerű egyenruha egészítette ki, megbízható szolgálati gépjárművet kaptak, az időközben megnövekedett létszámú csoport minden tagja alapos képzést kapott a különböző tanfolyamokon.
– És ami számunkra a legfontosabb, megismertek és elismertek bennünket a faluban – jegyezte meg Gulyás István.
Ezért azonban le is kellett tenniük valamit az asztalra. Az természetes volt, hogy rendszeres figyelőszolgálatot láttak el, s ebbe igyekeztek bevonni a helybelieket is. Mert csak velük együtt megy, a szomszédokkal, az utcabeliekkel, akik vigyázzák, számon tartják egymást, s jeleznek – mint az nem egyszer meg is történt –, ha egy-két napja nem látták a mellettük lakó idős embert, vagy ha valamelyik portán idegen személy bukkan fel. Így akadtak kézre gátlástalan betörők, kerékpár- és fatolvajok, vasúti rongálók, az embereket megbotránkoztató garázda személyek. A polgárőrök helyt álltak akkor is, amikor az árvízveszély miatt homokzsákot kellett pakolni, amikor – mint Kálban is – lakás- vagy avartűzhöz riasztották őket. Mentek és mentettek. Egy alkalommal a vasúti sínekről emeltek le, s részesítettek elsősegélyben egy ittas embert, egy másik részeget a fulladástól mentettek meg, mert arccal a sárba borulva feküdt az utcán. Ugyancsak emlékezetes eset volt, amikor golyóálló mellényt kellett ölteniük, mert a rendőröket segítve keresték az Egerben történt bankrablás fegyveres elkövetőjét. Mindezek sokat nyomtak a latba akkor, amikor 2015-ben „Az év polgárőr egyesülete” címet adományozták a fáradhatatlan közösségnek. Az évek során számos polgárőr tevékenységét ismerték el különböző kitüntetéssel: nem csekély ugyanis az az 50 ezer óra, amit az elmúlt egy évtized során szolgálatban töltöttek. Azt vallják, hogy amíg egyetlen bűncselekmény is történik a településen, s a Tarna menti térségben, addig nekik dolguk lesz.
A jelenleg negyvenegy tagú közösség a jubileum - s a környezetvédelem iránti elkötelezettségük kapcsán - elhatározta, hogy tíz fát ültet el a településen. Elsőként a Faluháznál került a földbe az a kis fenyő, ami – mint az évfordulós  eseményen elhangzott - a későbbiekben a falu köztéri karácsonyfája lehet majd.
 
Járőrkocsiba ül az Európa-bajnok autóversenyző
 
A jubileumi ünnepségen öltötte magára első ízben a sárga mellényt Kiss Norbert, kétszeres Európa- és hatszoros magyar bajnok autóversenyző. A Tankpool24 Racing Team színeiben jeleskedő fiatalember egy korábbi rendezvényen ismerte meg a kompolti polgárőröket és tevékenységüket. Mint elmondta, többszöri találkozás után határozta el, hogy csatlakozik a csapathoz, s ez nem jelképes tett lesz, mert ha ideje engedi, járőrautóra cseréli fel a Mercedes kamiont.


Emlékfát ültetett a polgárőrség megalakításának két kezdeményezője, Blahó László és Balázs Zoltán.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN