Back
Next

Jóleső érzés ilyen győztes csapatban lenni – mondta az országos szövetség elnöke
Példaértékű volt a helytállásuk
 
A polgárőrök nem egyszerű állampolgárok, hanem olyan emberek, akik önzetlen tevékenységükkel a modern hazafiasságot testesítik meg.
 
FELSŐTÁRKÁNY A járványhelyzet miatt elmaradt hagyományos központi ünnepség helyett hat régiós szakmai napot tart az Országos Polgárőr Szövetség. Szolnok, Nógrád és Heves megye közös polgárőrnapjára a felsőtárkányi tónál került sor a hét végén.
Az eseményen dr. Túrós András értékelte az országosan 63 ezer fős civil bűnmegelőző közösségnek a járvány idején végzett tevékenységét. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kijelentette: a polgárőrök nem egyszerű állampolgárok, hanem olyan kiképzett biztonsági emberek, akik – amellett, hogy szoros stratégiai kapcsolatot tartanak fenn a rendőrséggel – példaértékű karitatív tevékenységet végeztek: bevásároltak, ételt, gyógyszert vittek a veszélyeztetett korosztály tagjainak. Az országosan kétmillió órát kitevő járványügyi szolgálat mellett maradéktalanul ellátták a közterületi feladataikat is, amiért köszönet jár az önkénteseknek. Szólt arról is, hogy a polgárőrség sem maradt magára ebben a helyzetben: a kormány, a belügyminisztérium, s az egyéni támogatók 100 ezer maszkot, ugyanannyi pár kesztyűt és több ezer liter fertőtlenítőszert juttattak nekik, s ennek is köszönhetően egyetlen polgárőr sem fertőződött meg.
Dr. Túrós András megemlítette az értékelt megyék erősségét is: a hevesiek például abban jeleskedtek, hogy különlegesen jó kapcsolatot alakítottak ki az iskolákkal. A tananyagok kihordásával, a technikai eszközök biztosításával a pedagógusok segítségére siettek, s ezzel megkönnyítették a rendhagyó oktatást. Mindez, s a védekezésben való önzetlen részvételük hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország, s maga a polgárőrség győztesen került ki a járványhelyzetből. „Jóleső érzés egy ilyen győztes csapatban lenni” – zárta beszédét az OPSZ elnöke.
Ezt követően Nyitrai Zsolt, a miniszterelnöki kabinet képviselőjeként adott hangot elismerésének. Mint kijelentette: a polgárőrség modern hazafiasságot jelent, tagjai ugyanis önként, szabad idejüket feláldozva szolgálják az országot, s annak lakosságát. Különösen érvényes volt ez a járvány időszakában. S hogy ma Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, az jentős részben a polgárőröknek is köszönhető. Ezt elismerendő, a Kormány az elmúlt évtizedben fontos jogszabályokat alkotott az érdekükben, s számos gépjárművel, kerékpárral, mellénnyel, szolgálati felszereléssel támogatta feladatuk maradéktalan ellátását – mondta egyebek között a térség országgyűlési képviselője
Az ünnepségen ismertették dr. Pintér Sándor belügyminiszter levelét, melyben köszönetét fejezte ki a megalakulásának 29. évfordulóját ünneplő polgárőrség tagjainak, akik „ott teljesítik feladataikat, ahol arra a legnagyobb szükség van: a városi és nagyvárosi bűnmegelőzésben, a kistelepülések és a külterületek védelmében.”
Ezt követően került sor a kitüntetések és elismerések átadására. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és a lakosság biztonságát szolgáló támogatásért „Polgárőr Község” kitüntető címet adományozott Felsőtárkány településnek. Az elismerést dr. Túrós András és Nyitrai Zsolt nyújtotta át Szántósi Rafael polgármesternek és Üveges Zoltánnak, a polgárőr egyesület vezetőjének. Belügyminiszteri dicséretben részesült Nagy Ferenc, a kerecsendi egyesület elnöke. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntettet ki Ádám Zsoltot, az ecsédi egyesület elnökét és Kiss Andrást, a bodonyi egyesület elnökségi tagját. Az OPSZ elnöke jutalomban részesítette Mácsár Lászlónét, a gyöngyösi egyesület elnökségi tagját, valamint Gacsal Gábort, a füzesabonyi és Pásztor Tamást, a petőfibányai egyesület polgárőrét.