Back
Next

Áldozatokkal járó önzetlen szolgálat

A polgárőrök a megye településeinek immár nyolcvan százalékában tevékenykednek a lakosság biztonsága érdekében – hangzott el a Hevesen tartott év végi értékelésen. - A megye polgárőrei különösebb melldöngetés nélkül, nagyszerűen végzik a munkájukat, s erre büszkék lehetnek – értékelte tevékenységüket dr. Túrós András azon az ünnepségen, amelyen a példamutatóan szolgáló önkéntesek helytállását ismerték el.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke - Sveiczer Sándor polgármester köszöntőjét követően - elmondta: a 30 éve alakult szervezet példaértékű munkát végez a közösség védelme és biztonsága érdekében. Kitért arra, hogy a járvány ellenére stabil a létszámuk, sőt az országban az idén 2700 fővel gyarapodott a közösség, melynek tevékenységét komoly erkölcsi, rendészeti és anyagi háttér segíti. A kormány például 200 millióval emeli meg a szervezet támogatását, amely így jövőre egymilliárd 250 ezer forint lesz.

– Ami pedig a Heves megyeieket illeti: három területen értek el figyelemre méltó eredményt – mondta dr. Túrós András. – Az országos átlagot tekintve a települések 60-65 százalékában működik polgárőrség, itt a városok és falvak nyolcvan százalékában vannak jelen. Jövőre azt az országos célt tűztük ki, hogy minden településen számíthassanak ránk. Ugyancsak említésre méltó, hogy a megye lakosságának egy százaléka vállalja az önkéntes szolgálatot, amire a bel- és külterületeken járőröző kollégáink az idén 230 ezer órát áldoztak a szabad idejükből. Ezzel járultak hozzá ahhoz, hogy a megyében jónak ítélhető a közbiztonság. Végül egy sikeres kezdeményezés: a határon túli egyesületekkel való kapcsolattartás. A megyei szövetség javaslatára jött létre az az együttműködés, melynek révén értékes szakmai támogatást nyújtanak az Erdélyben működő társszervezeteknek – zárta értékelését az országos szövetség elnöke.

A továbbiakban dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Czinege László r. dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője mondott köszönetet a szűkebb hazánkban tevékenykedő polgárőröknek, illetve az ehhez megfelelő hátteret biztosító hozzátartozóknak, akik elfogadták, hogy a szolgálat gyakorta családtagjaik távollétével jár.

– Minden küzdelem áldozat – idézte Müller Péter szavait Czinege László, aki hozzátette: küzdeni csak akkor lehet, ha van miért, s küzdeni csak azért a célért érdemes, aminek az értékét előre látjuk. S nekünk vannak közös céljaink – utalt a rendőrség és a polgárőrség eredményes együttműködésére a megyei főkapitány, aki megjegyezte: „mindig vannak ellendrukkerek, akiknek azt ajánljuk, hogy menjenek ki az utcára és tegyék azt, amit mi teszünk…”

Az évzáró esemény további részében kitüntetések és elismerések átadására került sor. Czinege László r. dandártábornok főkapitányi elismerésben részesítette Pásztor Zoltánt, a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnökét és Dér Ferencet, az Abasári Polgárőrség tagját.

Dr. Túrós András az OPSZ elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Marsi Zoltán r. alezredest, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjét és Nagy Lajost, a Kiskörei Polgárőr Egyesület elnökét. A kitüntetés ezüst fokozatát érdemelte ki Forgó Tibor r. törzszászlós, recski körzeti megbízott, Fügedi Anita, a Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület, illetve Antal Ábel, a Községi Polgárőrség Karácsond tagja. A kitüntetés bronz fokozatában Barkóczi Lilla, a Szajlai Polgárőr Egyesület, Nagy Dominik, a Füzesabonyi Polgárőr Egyesület, valamint Bacsó István, Heves Város Polgárőr Egyesület tagja érdemelte ki.

A Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Völgyi Ferenc a Heves Megye Közbiztonságáért emlékplakettet adományozta Tuza Ferencnek, az Egerszóláti Polgárőr Közhasznú Egyesület elnökének. A Polgárőrbarát polgármester emlékplakettet pedig Sveiczer Sándor, Heves város vezetője vehette át. Emlékplakettel ismerték el Sipeki Károlyné (Verpelét), Czaun Ferencné (Szilvásvárad), Egyedi Károly (Sirok), Bonta Attila Bonifác (Nagyréde),Nagy Géza (Mezőtárkány), Nosza László (Hort) és Lólé Richárd (Erdőtelek) kiemelkedő polgárőr tevékenységét.


A gyerekek is követik polgárőr szüleiket


Dr. Túrós András a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként elnöki jutalomban és ajándékban részesítette Horváth Csabát, a Horti Polgárőr Egyesület tagját és feleségét, Fülöp Erika Mariannát, valamint négy gyermeküket, Jácint Csabát, Bence Oszkárt, Szilárdot és Barbarát. A két legfiatalabb kivételével valamennyien polgárőrként teljesítenek szolgálatot.
Dr. Túrós András elnöki jutalomban részesítette a  Horváth család polgárőr tagjait


Czinege László r. dandártábornok főkapitányi elismerését fejezte ki Pásztor Zoltánnak


Völgyi Ferenc megyei elnök gratulál a Polgárőr Érdemkereszttel kitüntetett Nagy Lajosnak


FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN