Back
Next


Rangos kitüntetéssel ismerték el a polgárőr munkáját
Életmentés lett a járőrözésből


 
A jók között a legjobbnak lenni – ezt az elismerést testesíti meg az a kitüntetés, amelyet a polgárőrként kiemelkedő munkát végző Szucsik János érdemelt ki.
 
Azon az emlékezetes napon Szucsik János reggel lépett szolgálatba, s a külterületi járőrözés volt a feladata. A Verpeléten működő polgárőrség tagja a vasútállomásnál járva látta, hogy távolabb több ember vesz körül egy utánfutós Skodát. Mint kiderült, egy hatvan év körüli férfi ült benne, akivel rosszulléte miatt nem lehetett kommunikálni, a táskájából viszont előkerült a cukorbetegségre utaló kártya. Ezt látva a polgárőr azonnal a háziorvosért rohant, aki ellátta az illetőt, majd mentőt hívott hozzá.
– Ha egy kicsit is késlekedünk, az életébe is kerülhetett volna – idézte fel a nem mindennapi esetet az önkéntes bűnmegelőzők formaruháját viselő férfi.
A határozottan fellépő polgárőr intézkedése ezzel nem ért véget: gondoskodnia kellett a Skoda és az utánfutón lévő értékes szállítmány sorsáról. Az okmányokból kiderült, hogy az autósnak Parádóhután van hétvégi háza. Nyomban értesítette hát a parádi polgárőrség vezetőjét, hogy keressenek egy hozzátartozót vagy ismerőst, akinek átadhatják az út szélén őrzött járművet. Ez végül sikerrel járt.
Tizenhat évvel ezelőtt Czipó József, akkori elnök nem véletlenül hívta Szucsik Jánost az egyesületbe. Régóta ismerte már, s tudta róla, hogy tapasztalt, értékes emberrel gyarapodna a település nyugalmáért tevékenykedő mintegy harmincfős közösség. János ugyanis 1982-től kezdve kilenc éven át továbbszolgáló tiszthelyettesként számos beosztást látott el a verpeléti laktanyában. Még sorkatonaként küldték el tisztesképző iskolára, majd a két év letelte után bent maradt a seregben, ahol egyebek között a komendáns század szállítószakaszának a parancsnoka, majd megbízott századparancsnoka lett. Törzsőrmesterként lőtértechnikusi beosztásban szolgált, amikor a helyőrség 1991 őszén történt megszűnésekor befejezte katonai pályafutását. Ezt követően – már civilként – a Recsk-lángosi alakulatnál fegyveres biztonsági őrként, majd őrségparancsnokként dolgozott, 2006-tól pedig egyéni vállalkozóként őrző-védő szolgálatot lát el.
– Végül is nem estem messze a fától, amikor polgárőr lettem – mondta a jó kedélyű, testes, középkorú férfi. – Ennek ellenére ugyanúgy komoly vizsgát kellett tennem, mint bármelyik társamnak, s ugyanúgy estem át az első járőrszolgálatokon, mint bárki más.
Korábbi vezetői tapasztalata kamatozott akkor, amikor belépése után egy évvel szolgálatszervező, majd Czipó József távozása után, 2010-ben az egyesület elnöke lett.
– Jó közösségi szellem, családias kapcsolat jellemzi a jelenleg huszonöt tagú csapatot. Gyalogosan, terepjáró autóval, lovak nyergében folyamatosan jelen vagyunk a város köz- és külterületein, s miután Tarnaszentmárián nincs egyesület, oda is átjárunk. Tavaly 3807, az idén pedig már eddig 3391 órát töltöttünk szolgálatban. Az elnöki naptáram sűrűn tele van teendőkkel, ennek ellenére havi 10-12 órát én is kint vagyok a többiekkel.
Szucsik Jánosról tudni kell, hogy nagy teherbírású ember: az egyesületi munka mellett a Heves Megyei Polgárőr Szövetség gazdálkodásért felelős elnökhelyettesi posztján is helytáll, egyben a pétervásárai körzetben működő tizenhárom egyesület járási koordinátora is.
– Sokat vállalnak ezek a csapatok, a helybeliek mindenütt lemérhetik, hogy mennyit számít a rendőrség munkáját segítő civil bűnmegelőzők jelenléte. Különösen aktívak a recski, siroki, szajlai és a bükkszenterzsébeti polgárőrök, akik megérdemlik a lakosság elismerését.
A fáradhatatlan polgárőr vezető nem egy olyan esemény részese volt már, ahol a községekben szolgáló társainak mondtak köszönetet. Nemrég viszont – igaz, nem először már - az a megtiszteltetés érte, hogy az ő munkáját értékelték: az Országos Polgárőr Szövetség ünnepségén nyújtották át neki „Az év polgárőre” kitüntetést.
– Bevallom, jó érzéssel töltött el, hogy olyan elismerésben részesültem, amit kevesen érdemelnek ki – mutatta a díszes oklevelet, s a vele járó értékes plakettet.
 
A polgárőrök mára letették a névjegyüket
 
A Heves Megyei Polgárőr Szövetséghez jelenleg 97 egyesület tartozik. A települések közbiztonságának, ezen belül a lakosság szubjektív biztonságérzetének a növeléséért tevékenykedő több mint háromezer polgárőr mára letette a névjegyét. Ismerik és elismerik a munkájukat: a nemzeti ünnep alkalmából az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége „Az év polgárőr egyesülete” kitüntetésben részesítette a pélyi és a szilvásváradi egyesületet.

Szilvás István

A verpeléti egyesület elnöke olyan elismerésben részesült, amit kevesen érdemelnek ki.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN