Back
Next


Sok ezernyi óra szolgálat után ezúttal kiengedték a gõzt a polgárõrök

2018-07-23    Molnár Lajos

Kellett egy kis áramszünet

Azt tartják, hogy a sokat látott polgárõrök kemény emberek. Az élet azonban idõnként
mint ezúttal Gulán András esetében rácáfol erre. A viszneki polgárõrt ugyancsak meglepte, s bizony meg is illetõdött, amikor a kitüntetettek közé szólították. Mert számára ez az utolsó pillanatig titok maradt. Soha nem gondoltam, hogy így elismerik a munkámat csóválta a fejét még késõbb is.

Gulán András egyike volt annak a sok száz civil bûnmegelõzõnek, akik Tiszanánán töltötték ezt a hétvégét, ahol a tavaly szolgálatban töltött több mint 250 ezer óra szolgálat után
mint mondták kiengedhették egy kicsit a gõzt: fõztek, koccintottak, strandoltak, s nem utolsó sorban jókat beszélgettek egymással. S hiába a pihenés, vissza-visszatérõen szóba került az önként vállalt szolgálat.

A résztvevõket köszöntõ dr. Tóth József, a vendéglátó település polgármestere
egyben a helyi polgárõrség elnöke például elmondta, hogy a rendõrséggel összefogva sikerült jelentõsen, évi 350-rõl a hetedére csökkenteni a bûncselekmények számát. Csóra György, az Országos Polgárõr Szövetség elnökhelyettese kiemelte: ma Magyarországon nem lehet értékelni a közbiztonságot a polgárõrök nélkül. s ebben nagy szerepe van annak a csaknem 2900 önkéntesnek, akik a megye 96 egyesületében tevékenykednek. Ehhez csatlakozva mondta Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat elnöke: megnyugtató tudni, hogy a megye minden száz polgárára jut egy áldozatkész polgárõr.  Õk a mi megbízható társaink jelentette ki Széchy Zsolt r. ezredes, megyei rendõr-fõkapitányhelyettes, aki elmondta: együttmûködésük óta az eddigi legtöbbet, 58 ezer órát töltötték tavaly közös szolgálatban, amiért köszönet illeti elkötelezett segítõiket. Ugyancsak a köszönetét fejezte ki Völgyi Ferenc, a megyei polgárõr szövetség elnöke. Külön megemlítette azokat, akik ezen a napon is otthon maradtak, hogy óvják a lakosság nyugalmát.

A forgatagban feltûnt egy,
Paza Civila feliratú pólót viselõ társaság: Tiszanána erdélyi testvértelepülése, Zetelaka tizenegy polgárõrrel képviseltette magát.

Sokat köszönhetünk a Heves megyei szövetségnek, amelynek tagjai a kezdetektõl készségesen segítenek bennünket az egyesületi munka, a járõrszolgálat kialakításában, s hogy hatékonyan védhessük a helybeliek nyugalmát.  A 6400 lakosú Zetelakán és a szomszédos Zeteváralján jelenleg 180 önkéntesünk van. Mára egyébként tizenöt település csapata tömörült az erdélyi szövetségbe, s újabb 8-10 vár csatlakozásra mondta Zsombori Árpád, a zetelakiak elnökhelyettese.

Európában hungarikumnak számít a polgárõrség. Példánk nyomán már nemcsak Erdélyben, hanem a kárpátaljai településeken is egyre több egyesület kezdi meg a mûködését. S a legújabb hír az, hogy a franciák is megkerestek bennünket, hogy adjuk át nekik a tapasztalatainkat újságolta Csóra György.

Ennek a
hungarikumnak egyik alapító tagja Viszneken Gulán András. A kitüntetett férfi a kondérnyi csülökpörkölt rotyogása mellett azt mesélte, hogy 2001-ben pusztán kíváncsi emberként ment el az alakuló ülésre, aztán ott is ragadt a falu biztonságáért tenni akaró helybeliek között. Napjainkban tizennégy társával együtt alkot egy szolgálati csoportot a hatvanfõs egyesületben. S miután naponta tapasztalja tevékenységük hasznát, minden percét élvezi

Elismerték a legeredményesebbek munkáját

A megyei polgárõrnapon az Országos Polgárõr Szövetség elnöke a Polgárõr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Tobak Ferencet (Bükkszenterzsébet). Ezüst fokozatot érdemelt ki Ádám Zsolt (Ecséd), Kasza Zoltán r. fõtörzsõrmester (Karácsond) és Kelemen Péter címzetes r. törzszászlós (Noszvaj). A kitüntetés bronz fokozatát vehette át Gulán András (Visznek), Ari Norman (Pély) és Repnyák Gábor (Zagyvaszántó). A Heves Megyei Polgárõr Szövetség elnöke
Polgárbarát polgármester elismerésben részesítette Kovács Istvánt (Bodony). A HMPSZ elnöke a Heves Megye Közbiztonságáért Emlékplakettet adományozta Mezner Ernõnének (Abasár), ugyancsak emlékplakettet vehetett át Pausz Dallos Éva, a HMPSZ ifjúsági szakreferense, valamint Szabó Attila, a Miskolc Területi Vasútbiztonság vezetõje. Kiemelkedõ Polgárõr tevékenységért emlékplakettet érdemelt ki Orosz József (Maklár), Antal József (Mónosbél), Árvai József (Pétervására), Berecz Zsolt (Besenyõtelek), Lantos Ilona (Hatvan), Szilágyi János (Ludas) és Vajda Imre (Tiszanána). A továbbiakban Abasár önkormányzata nevében Tamasiné dr. Barta Andrea jegyzõ jutalmat adott át az Abasári Polgárõrség számára. A Heves Megyei Rendõr-fõkapitányság helyettes vezetõje, Széchy Zsolt r. ezredes dicséretben és elismerésben részesítette Gerczuj Zoltánt (Eger), valamint Szabó Pétert (Egerszalók).

Sz,I,