Back
Next

A rendszer teljes kiépítése után tizenhat térfigyelő kamera is segíti a polgárőrök munkáját
Sikerült visszaszerezniük a lakosság bizalmát 
Öt évvel ezelőtt szinte a nulláról kezdték el önkéntes szolgálatukat annak a lelkes társaságnak a tagjai, akik arra vállalkoztak, hogy betöltsék azt az űrt, ami a korábbi, csendben elsorvadt polgárőr egyesület után maradt Pétervásárán. Tizennyolcan fogtak össze, hogy visszaszerezzék a lakosság bizalmát, ami egyértelmű fokmérője a civil bűnmegelőzők tevékenységének. Ez mára sikerült, miután csak tavaly több mint kétezer órát töltöttek szolgálatban. A lakosság visszajelzései azt tanúsítják, hogy rendszeres járőrözésük, sárga mellényes jelenlétük megnyugtatóan hat a helybeliekre.
Mint Szántó Árpád, az egyesület elnöke elmondta, bűnmegelőző munkájukat nagyban segítik a város számos pontján elhelyezett térfigyelő kamerák. A rendszer teljes kiépítése után tizenhat éber „szem” által vetített képet láthatnak a képernyőn azok a polgárőrök, akik az alapos kiképzés után tettek jogosultsági vizsgát erre a tevékenységre. Miután a város nem tartozik a bűnügyileg fertőzött települések közé, általában csendesen telik a szolgálat: korábban egy gyanús autó mozgását, illetve két egymásnak feszülő csapat verekedését jelezték a rendőröknek, akikkel eredményes szakmai kapcsolatot alakítottak ki. A településen tavaly ünnepelték a várossá válás harmincadik évfordulóját, s a polgárőrökre várt az ezzel kapcsolatos események biztosítása, ez összesen 770 órát tett ki. Szolgálatuk ellátásához az önkormányzat, helyi vállalkozók, valamint pályázatok révén jutnak támogatáshoz. Nemrég a Hankook pályázatán nyertek egy-egy garnitúra nyári és téli gumit a járőrautóra.
A jövőben nemcsak gyalog, kerékpárral, illetve gépkocsival szolgálatot teljesítő sárga mellényesekkel találkozhatnak a helybeliek, hanem – az egyesület új tagjaiként - három lovas polgárőrrel is, akik főként a külterületen vigyáznak majd a rendre. Ugyancsak a közeljövőben egy ifjú polgárőrrel is gyarapodik a közösség, amelynek két tagja – Szántó Árpád és Árvay József István – korábban kiemelkedő munkája elismeréseként érdemkereszt, illetve emlékplakett kitüntetésben részesült.
Sz. I.
 

Árvay József István, Papp Márk és Szántó Árpád egyezteti a járőrözés napi feladatát.

FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN