Back
Next

Mintaprogramot dolgoznak ki a vonaton utazók és az állomások biztonságának a növelésére
Összefognak a vasút menti települések polgárőrei

 
HEVES MEGYE Nem új keletű dolog, hogy a Budapest-Miskolc közötti vasútvonal megyei szakasza mentén fekvő településeken tevékenykedő polgárőr egyesületek közül néhány együttműködési megállapodást kötött a MÁV Vasútbiztonsági Igazgatóságával. Ez azt a célt szolgálta, hogy közösen előzzék meg az állomásokon előforduló lopásokat, rongálásokat, visszafogják az épületeket és a vagonokat csúfító graffitik készítőit. Nem utolsó sorban pedig azt szeretnék elérni a polgárőrök rendszeres jelenlétével, hogy erősödjön az utazók, a várótermekben időző személyek szubjektív biztonságérzete. Gyakorta előfordul ugyanis, hogy az állomásokon flangáló, kirívó magatartást tanúsító alakok provokálják a várakozó nőket, gyerekeket és idős embereket.


A bűnmegelőzők közötti együttműködés kitartó szorgalmazója Horváth Richárd, Hatvan polgármestere, aki egyben a Vasutas Települések Szövetségének az elnöke is. Javaslatára került sor arra az egyeztetésre, amelyen Kökény Zoltán hatvani állomásfőnök és Varbai Tamás, a városban működő polgárőr egyesület elnöke mellett részt vett Blahó László, a kompolti egyesület elnöke is.


Mint Blahó László elmondta, a találkozón számba vették azokat a személyi és technikai adottságokat, amelyek révén erősíteni lehet az utazás és az állomások biztonságát. A megbeszélésen elhatározták: kidolgoznak egy mintaprogramot. Ennek lényege, hogy a helyi polgárőrök – egyelőre a hatvani és a kál-kápolnai vasútállomás területén – az eddiginél szervezettebben, az éppen érvényes  menetrendhez igazodva vissza-visszatérően járőröznek majd, s szoros  kapcsolatot alakítanak ki a forgalmi szolgálattevőkkel, a pályaudvari személyzettel és a vasútőrökkel.


A későbbiekben megosztják a tapasztalataikat azokkal az egyesületekkel – így a kálin kívül a füzesabonyival és nagyútival -, amelyek szintén együttműködnek a vasútbiztonsági igazgatósággal. Ezzel egy időben pedig a kezdeményezéshez való csatlakozásra biztatják azokat a vasút menti településeket, amelyek eddig még nem vettek részt ebben a speciális bűnmegelőző tevékenységben.


Sz. I.

A találkozó résztvevői mintaprogram kidolgozásában állapodtak meg.

BEKÜLDÖTT FOTÓ